Komponens licenszek

Mindegyik licenszelési forma magában foglalja a komponens egy évig tartó változáskövetését (a hibajavítások illetve új funkciók beépítésének ingyenes szolgáltatását), illetve havonta bizonyos mennyiségű tanácsadási óraszámot.

A tanácsadói órák nem használhatóak fel programozási feladatok, illetve általános felhasználási feladatok megoldására, csakis a komponenssel kapcsolatos kérdések megválaszolására.

 

Gép alapú licenszelés

A komponens külön licenszt igényel minden egyes gépre, amire telepítve lesz az ezt használó alkalmazás. A felhasználók számától nem függ az engedélyezés, annyira használják, ahányan csak szeretnék. A licensz a fizikai géphez van kötve, ha annak valamelyik főbb összetevője (hardver szinten) megváltozik, akkor új licensz állományra lesz szükség. Ezt természetesen ingyenesen biztosítjuk az ügyfeleinknek.

Ez azt jelenti, hogy ha például 10 gépre lesz telepítve az alkalmazás, akkor 10 licenszre lesz szükség. Ezt a tíz gépet használhatja akár száz felhasználó is, természetesen felváltva. A gép alapú licenszelés nem használható olyan gépeken, amik kifejezetten a távoli asztali munkára, terminál szolgáltatásra, illetve hasonló, egy idejűleg több személyes munkavégzésre vannak kialakítva.

A gép alapú licensz nem vonatkozik kiszolgáló gépekre, csak munkaállomásokra. A gép alapú licenszelés megtiltja az ügyfélnek, hogy a komponenst bármilyen szerver oldali alkalmazásba (Windows Service, Web Service, normál weblap, vagy bármi más hasonló) beépítse.

Gép alapú licenszelésnél az alkalmazásnak hozzá kell tudnia férni a WMI-hez.

 

Szervezet alapú licenszelés

A szervezet alapú licenszelés nem fizikai géphez, hanem az adott szervezet hálózatához kötődik. Azok a gépek tudják ezt az engedélyt használni, amelyek a licensz állományban megadott hálózatra vannak kötve. Ilyenkor a felhasználók száma mellett a gépek száma sincs korlátozva, tehát egy új gép üzembe állításával az is automatikusan használhatja a licensz adta lehetőségeket.

Szervezet alapú licenszelésnél van rá lehetőség, hogy az ügyfél a komponenst szerver oldali alkalmazásába (Windows Service, Web Service, normál weblap, vagy bármi más hasonló) beépítse, de csak akkor, ha ez nem sérti a licensz alap logikáját. Tehát olyan szerver oldali alkalmazást nem szabad belőle készíteni, aminek a célja, hogy a hálózaton kívülről más gépek is elérjék a komponens adta lehetőségeket.

Szervezet alapú licenszelésnél az alkalmazásnak hozzá kell tudnia férni a WMI-hez.

 

Kód szintű licenszelés

A kód szintű licensznél az ügyfél megkapja a komponens teljes forráskódját (kivéve a licenszelési és titkosítási mechanizmusét). A forrás kódot az ügyfél a saját igényeinek megfelelően használhatja fel, illetve alakíthatja. Az esetleges átalakításnál fontos, hogy a hibajavítások és követő verziók összefésülésének feladatát az ügyfél látja el, nem a komponens készítője.

Kód szintű licenszelésnél az ügyfél keze csak egy dologban van megkötve: nem adhatja el, nem adhatja tovább, és nem adhatja bérbe a komponenst vagy a komponensből származtatott egyéb komponenst sem forráskód, sem lefordított formájában. Az ügyfél nem készíthet a komponens funkcionalitását kiváltó saját komponenst, nem támaszthat konkurenciát a komponensnek. Ennél a licenszelési fajtánál az ügyfélnek figyelnie kell arra is, hogy a saját alkalmazását megfelelő módon védje, hogy az érintett komponens ne legyen elérhető harmadik fél számára.