IP, domain, DNS - mi ez az egész?

Az interneten a gépek ún. IP címmel vannak ellátva. Ennek segítségével sokkal könnyebben és gyorsabban tudnak kommunikálni egymással.

Minden internetre kötött gépnek van egy IP címe, ami általában teljesen egyedi, vagyis azonosítja az adott gépet. Egy gépnek igazából több IP címe is lehet, de ehhez több hálózati kártyával kell rendelkeznie.

Azért írtuk, hogy "általában", mert meg kell különböztetni belső IP címet (ami egy csoporton belül szintén egyedi), és külső IP címet (ami az egész interneten egyedi). Cégeknél, nagyobb irodáknál, szervezeteknek nem ritka, hogy külső IP címük csak egy van, ilyenkor ez nem egy konkrét számítógépet, hanem a router IP címét jelenti, ami egy darab van sok belső gépre.

A domain nevet két okból vezették be.

Egyrészt azért, hogy az embernek könnyebben megjegyezhető legyen. Mennyivel könnyebb azt megjegyezni, hogy workaholic.hu, mint azt, hogy 195.56.100.100, igaz?

Másrészt pedig azért, hogy egy gép több domain nevet is tudjon kezelni. Az nem lenne túl hatékony, ha egy gép csak egy nevet kezelhetne, hiszen csak egy IP-je van, amivel azonosítani tudnánk.

A DNS (névszervernek is nevezzük) pedig egészen egyszerűen egy tár, amiben az IP-domain összerendelések vannak. A szolgáltatás megbízhatósága miatt minimum két külön DNS kiszolgálón be kell jegyezni a domainhoz tartozó IP címet, megnevezésük egyszerűen elsődleges és másodlagos DNS kiszolgáló.

Amikor megadunk egy webcímet a böngészőnkben, az a következőképpen néz ki:

  • megadunk egy domain nevet, amit meg szeretnénk nézni
  • a böngésző megkérdezi a DNS kiszolgálót, hogy milyen IP címen érhető el a domain
  • a böngésző a kapott IP címen található gépnek elküldi a weboldal lekérését
  • a megfelelő IP címen levő gép megnézi, hogy ő kezeli-e a kért domaint
  • és ennek megfelelően válaszol a böngészőnknek: vagy hibaüzenetet ad, ha nem ő kezeli, vagy visszaadja a kért oldalt

Egy weblaphoz minimum szükség van domain névre, DNS szolgáltatásra, és tárhelyre. Utána jöhet a kinézet és a weblap funkciói.

Természetesen mind domain és DNS, mind tárhely tekintetében versenyképes áron állunk partnereink rendelkezésére.