Böngészők gyorsítótárának (cache) törlése

A böngészők a weben nézett tartalmakat letöltik a saját gépünkre és ideig-óráig tárolják is azokat.

Ha egy oldalt ismét megnézünk, akkor nem feltétlenül töltjük le megint a netről, hanem lehet, hogy némelyik részét (például képeket) már a gépünkről kapunk vissza. Ezzel a folyamat felgyorsul, viszont néhány esetben azt eredményezi, hogy nem azt látjuk, ami valójában a weboldalon van, hanem a gépünkön tárolt változatát.

Ha ilyet tapasztalunk, akkor megpróbálhatjuk az oldalt újratölteni, ami a legtöbb böngészőben az F5 megnyomásával, vagy Crtl+R billentyűzetkombinációval lehetséges. A legtöbb böngészőn működik a Crtl+F5 és a Ctrl+Shift+R kombináció is, ami a cache figyelmen kívül hagyásával tölti újra a weboldalt. Ez csak az adott oldalra lesz hatással, minden egyéb oldal esetében marad minden.

Amennyiben ez nem vezet eredményre, törölnünk kell a böngésző által a gépünkre letöltött adatokat, hogy azokat frissiben ismét letöltse a weboldalról. Ezt minden böngészőben máshogyan tehetjük meg, lássuk hát a leginkább használtakat.

 

Chrome

Ebben az esetben egyszerű a dolgunk, csak meg kell nyomnunk a Ctrl+Shift+Del gombokat, és máris a megfelelő helyen vagyunk.

Ha mégsem működne valami miatt, akkor a jobb felül elhelyezkedő menüben válasszuk ki a Beállítások pontot.

A képernyőn gördítsünk lefele, míg megtaláljuk a Speciális beállítások megjelenítése linket, és nyomjunk rá.

A képernyőn feltűnik még több lehetőség, keressük meg a Böngészési adatok törlése gombot, és nyomjuk meg.

A képernyőn ki tudjuk választani, hogy milyen adatokat töröljünk ki, de ezekkel bánjunk óvatosan! Legtöbbször csak A gyorsítótárban szereplő képek és fájlok pontra van szükségünk, a többit kapcsoljuk ki.

Végül nyomjuk meg a Böngészési adatok törlése gombot.

 

Internet Explorer 9-10-11

A Ctrl+Shift+Del billentyűkombináció itt is működik.

Vagy nyomjuk meg a jobb felső sarokban található menü gombot és válasszuk ki a Biztonság ponton belül a Böngészési előzmények törlése menüpontot.

Itt válasszuk ki az Ideiglenes internetfájlok és webhelyek fájljai pontot, és nyomjuk meg a Törlés gombot.

 

Firefox

A Ctrl+Shift+Del kombinációt már ismerjük, használjuk itt is azt.

Vagy nyomjuk meg a Firefox menüt, és válasszuk ki a History ikont.

Válasszuk ki a Clear recent history menüpontot.

A felugró ablakban nyomjuk meg a Details gombot, és kapcsoljunk ki mindent, csak a Cache maradjon bekapcsolva. A Time range to clear legördülő menüben pedig válasszuk ki az Everything pontot. Utána már csak a Clean now gombot kell megnyomunk, és törlődik a cache.