Dropbox - 2GB ingyenes felhő-tárhely

Mi is a Dropbox? Ez egy online állomány tárolási szolgáltatás, ún. felhős tároló.

Nagyon egyszerűen kifejtve: a kiválasztott állományaidat feltölti egy központi szerverre (amiket a Dropbox Inc. üzemeltet) és ha bármikor szükséged lenne rá, akkor elérheted egyszerre több eszközről is.

Főbb funkciói:

  • állandó szinkronizálás: a saját gép és a Dropbox szerverei között állandóan szinkronizálja az adatokat
  • állományok verziózása: ha egy állományt felülírtunk, akkor azt még vissza tudjuk állítani, bizonyos verzióra vagy időpontra
  • állományok vagy könyvtárak megosztása: másokkal (akár olyanokkal is, akiknek Dropbox azonosítójuk) meg tudunk osztani állományokat vagy egész könyvtárakat

A weboldalon történő regisztráció után egyből 2 GB tárhely áll ingyenesen rendelkezésünkre, amit bővíteni tudunk. Regisztráció után letölthető a kliens is, amit a számítógépre telepítve állandó szinkront biztosít a résztvevő gépek és a Dropbox szerverei között. Ha másokat is meghívunk, és ők a mi hatásunkra lesznek Dropbox felhasználók, akkor újabb 500 MB tárhelyet kapunk ingyenesen. (A fenti linket használva már a mi egyik Dropbox fiókunk meghívójával készültek, de természetesen nem kötelező ezt használni, a normál Dropbox.com címről is el lehet indulni.)

Az ilyen szolgáltatások nem nagy állományok, hanem kisebb állományok tárolására, megosztására való. Dokumentumok, szövegek, kisebb programok tárolására szolgál, amiket több gépen is el szeretnénk érni, vagy meg szeretnénk osztani másokkal. Ezért csoportmunkára is használható, közös dokumentumtárat lehet a segítségével létrehozni.

Több hasonló szolgáltatás van, például a Google Drive, a Microsoft SkyDrive, Box, Mega, és még tucatnyi, mindegyik kicsit más szolgáltatásokkal. Nekünk a Dropbox állt a legközelebb a szükséges szolgáltatáscsomaghoz, ezért ezt használjuk.

A szinkronizáló kliensből van Windows, OSX, Linux, Android, iOS alá, böngészőből is elérhető, és természetesen a legelterjedtebb mobil operációs rendszerekre is telepíthető.