Mega - 50GB ingyenes felhő-tárhely

A Mega egy, a Dropbox-hoz hasonló online állomány tároló szolgáltatás. Viszont több főbb tulajdonságában is eltér attól, ezért használjuk a kettőt egyszerre.

Míg a Dropbox viszonylag kis tárhelyet ad, kisebb állományok tárolására való, és az állományok a szerveren kerülnek titkosításra, addig a Mega nagyobb tárhelyet ad, bevallottan nagyobb állományok tárolását tűzte ki célul és az adatok még a kliens oldalon titkosításra kerülnek, és így töltődnek fel a szerverre. Cserébe viszont a szinkron kliense sokkal puritánabb, kevesebb lehetőséget ad, és nincs például állomány verziózás sem.

Ugyanúgy meg tudunk osztani könyvtárakat, mint a másik szolgálatónál, viszont például gépek közötti szinkronizálásra a kliens kiforratlansága miatt nem ajánljuk. Többször előfordult, hogy az egyik gépen törölt állományokat a másikon nem törölte, sőt, később, mikor magához tért, vissza is szinkronizálta az eredeti gépre. Ha egy könyvtárat áthelyeztünk a Mega könyvtárán belül, akkor nem ritkán fordult elő, hogy meglepetésként a régi és az új helyen is megtalálható volt a könyvtár.

A titkosítási módszer miatt fontos, hogy ne felejtsük el a jelszavunkat (ebben segítségünkre lehet a KeePass ), mivel ha elfelejtjük a jelszavunkat, akkor még a Mega munkatársai sem tudják visszafejteni a titkosított állományokat felhasználható formába.

Böngészőből is használható, bár így a nagy állományok feltöltése néha nem szokott sikerülni. A kliense ahogy említettük, puritán, és néha ez sem tud mit kezdeni, ha a kliensen keresztül és böngészőn keresztül is töltünk fel, vagy törlünk állományokat.

Van külön Chrome és Firefox kiterjesztése, Windows, Linux és iOS kliense, és természetesen a legelterjedtebb mobilokra is telepíthető.

Az alkalmazás letölthető a hivatalos weblapjáról.