Postafiók beállítása Thunderbird alatt

A Thunderbird az egyik jól ismert, több platform alatt elérhető email kliens.

A kliensek értelme az, hogy az email egy másolatban nálunk is meglegyen, ne csak valami távoli szerveren, a világ valami ismeretlen pontján. Mert ha az leáll bármi miatt, vagy megváltoznak a használati feltételek, akkor bajban vagyunk. Ellenben, ha a kliensünket használva az email a mi gépünkön is jelen van fizikai valójában, nem vesztünk sokat.

Ha kapunk egy új email postafiókot, és olyasmi adatokkal látnak el, hogy POP3, IMAP, SMTP, akkor a Thunderbirdben ezt egyszerűen beállíthatjuk, hogy máris birtokba vehessük.

Indítsuk el a klienst, majd nyissuk meg az Eszközök menüben a Postafiók beállításai menüpontot.

A feljövő ablakban bal oldalt alul nyomjuk meg a Postafiók-műveletek gombot és válasszuk ki a Postafiók hozzáadása menüpontot.

A felugró ablakban adjuk meg a nevünket (ez fog szerepelni az email küldőjében majd, mondjuk legyen Hakapeszi Maki), az email címünket (amit kaptunk a postafiókhoz, mondjuk Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), és a postafiókhoz kapott jelszót. A Jelszó megjegyzése kapcsolót használva szabályozhatjuk, hogy minden egyes email fogadáshoz-küldéshez meg kell-e adnunk a jelszavunkat. Ha egy saját gépre telepítjük, vagy olyan gépre, amit csak mi használunk, akkor nyugodtan bekapcsolhatjuk.

A Folytatás gombot megnyomva a Thunderbird megpróbálja kikeresni a domainhez tartozó beállításokat. Ha a domainhez meg van adva ún. auto-discovery beállítás, akkor meg is találja, és nekünk már csak a Befejezés gombot használva véglegesítenünk kell a postafiók hozzáadását.

Ha nem találja meg a beállításokat, akkor nekünk kell kézzel bevinni, amit a postafiók kaptunk adatokat.

Először azt kell eldöntenünk, hogy POP3 vagy IMAP segítségével szeretnénk megkapni a leveleket: legyen mondjuk POP3.

Utána a POP3/IMAP kiszolgáló nevét kell megadnunk: ez legyen az endomainem.hu.

A port részt nem kell igazából beállítanunk, csak ha valami extrémet kaptunk (POP3 esetén a 110 és 995 az alapértelmezettek, IMAP esetén a 143 és a 993).

Majd az jön, hogy a postafiókot simán, külön titkosítás nélkül, vagy esetleg SSL-en keresztül szeretnénk elérni. Ez sajnos nem csak választás kérdése: a létrehozott postafióktól függ. Vagyis ha azt kaptuk, hogy SSL-t használva tudjuk lekérni a leveleinket, akkor nem tudjuk enélkül, és ha azt kapjuk, hogy simán tudjuk elérni, akkor nem tudjuk SSL-en keresztül. Ha a kapott beállítás nem tetszik, akkor vegyük fel a kapcsolatot a postafiókot létrehozó szolgáltatóval, és kérjük az alap beállítások megváltoztatását.

A Hitelesítés részt is hagyhatjuk automatán, ritkán kell külön beállítani valami speciálisat.

Megvagyunk a fogadó résszel, most azt kell beállítanunk, hogyan szeretnénk elküldeni az emaileket, ehhez tartozik a következő sor, az SMTP beállítás.

Kiszolgálónak itt is adjuk meg, amit a szolgáltatótól kaptunk, a port általában szabvány (25, 465 vagy 587), az SSL megint a kapott adatoktól függ, és a hitelesítést hagyjuk automatikuson.

Az Újratesztelés gombbal a Thunderbird megpróbálja a megadott beállításokat használva felvenni a kapcsolatot a postafiókunkkal. Sikertelenség esetén ellenőrizzük, hogy azokat az adatokat adtuk meg ebben az ablakban, amiket a postafiókhoz kaptunk a szolgáltatótól. Ha sikeres volt, akkor utána már csak a Befejezés gombra kell nyomnunk, és létrejön az új postafiókunk a Thunderbirdben. 

A Thundebird kliens a Mozilla oldaláról tölthető le.

A Thunderbirdből létezik portable, vagyis hordozható változat is. Ez nem írogat mindenfélét a meghajtónkra, hanem szigorúan a saját könyvtárán belül marad. Ezért például egy pendrive-on magunkkal vihető, vagy Dropbox-szal vagy hasonló szolgáltatással kombinálható.